Z pewnością już niejednokrotnie obiło Ci się o uszy, że nasiona i orzechy zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych, a poza tym są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawda?
Dlatego warto po nie sięgać dla zdrowia i urody. Wybieraj orzechy i nasiona, dodawaj je do posiłków lub chrup, na zdrowie, między posiłkami. Co sprawia, że warto spożywać orzechy brazylijskie, pestki dyni, siemię lniane, orzechy makadamia czy orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca są zasobne w mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie w kwas oleinowy oraz magnez, miedź i cynk. Regularnie spożywane (wystarczy kilka orzeszków każdego dnia) poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz przeciwdziałają pękaniu naczyń krwionośnych.
Orzechy brazylijskie zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, fosfor i selen. Regularne ich spożywanie wzmacnia kości i zęby oraz poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów. Duża zawartość kwasów NNKT wspomaga walkę z cellulitem.
Siemię lniane zawiera witaminę E, błonnik, cynk, fitoestrogeny, flawonoidy, lecytynę oraz kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie nie tylko wpływa na poprawę nastroju, ale również wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów, poprawia stan paznokci, skóry i włosów. Siemię lniane idealnie sprawdza się także zastosowane zewnętrznie — na włosy, skórę czy paznokcie.
Pestki dyni warto jeść, gdyż zawierają mnóstwo witamin i pierwiastków, korzystnych dla zdrowia. Ich regularne spożywanie wzmacnia włosy i paznokcie i przeciwdziała ich łamliwości oraz koi trądzik i wpływa na ogólną poprawę kondycji skóry.
Orzechy makadamia wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźniają starzenie się skóry oraz pozytywnie na nią wpływają.