Właściwie trudno jest wskazać sztywne reguły picia whisky. Eksperci specjalizujący się w whisky uważają, że przy degustacji różnych gatunków trunku należy nalać je nie do szklanek do whisky, lecz do niewielkich kieliszków w kształcie tulipana, które mają zwężającą się szyjkę.
Pozwolą na zamieszanie
złocistego napoju bez rozlewania i na skupienie charakterystycznego aromatu
whisky. Wlewa się do nich niewielką ilość alkoholu, około 25 ml i podaje w
temperaturze pokojowej. Jak pić whisky z kieliszków i degustować trunek? Należy
lekko zakręcić kieliszkiem, aby whisky mogła pooddychać.
To czas, kiedy my sami możemy podziwiać jej barwę i aromat.
Zbliżając nos do kieliszka, warto głęboko zaciągnąć się zapachem alkoholu,
wyczuwając w kolejnych jego porcjach szczególne nuty, różniące poszczególne
gatunki whisky. Można wyczuć w nich wodę morską, słodycze, drewno i owoce. Aby
móc degustować whisky, należy upić z kieliszka niewielką ilość trunku.
Na pytanie, z czym pić whisky, degustatorzy odpowiadają, że można je nieco rozcieńczyć czystą wodą. Pozwoli to
na poznanie wszystkich smaków i aromatów, które mogły zostać nieco przytłumione
przez alkohol. Zaleca się, aby mieszanka zawierała 1/3 wody i 2/3 whisky.
Zdecydowanie lepiej dolać za mało wody niż za dużo.
Prawdziwi smakosze na pytanie o to, z czym pić whisky,
odpowiedzą: bez niczego. Jednakże szczególny smak niektórych gatunków tego
alkoholu powoduje, że wprost nie da się go przełknąć samodzielnie, bez
rozcieńczania słodką coca-colą czy choćby wodą mineralną.
Whisky z colą najczęściej piją amatorzy, którzy nigdy
właściwie nie degustowali dobrych jego gatunków. Cola sprawia, że whisky jest
łagodniejsze, łatwiejsze do przełknięcia.
Istnieje wiele rodzajów whisky, które nieco inaczej się pije
i inaczej podaje. W zasadzie wszystkie podstawowe wersje whisky mieszanej,
czyli whisky blended, oraz Tennessee whisky można śmiało serwować z coca-colą.
Szlachetne odmiany trunku szkockiego, m.in. single malt
whisky, pije się nieco inaczej. Jak pić whisky, której średni wiek wynosi 10‒16
lat? Na pewno bez dodatków, ponieważ dzięki temu można posmakować prawdziwego,
znakomitego trunku. Łączenie go z colą to rzeczywiście nie najlepszy pomysł.
Kosztując trunek, możemy wejść w rolę konesera i poznać podstawowe wersje
single malt whisky. Ewentualnie można je podać w koktajlach.
Jak pić whisky w upalne dni? Najlepiej z lodem, który obniży temperaturę trunku i jednocześnie lekko go rozcieńczy, zmniejszając tym samym intensywność smaku. Łatwiej wtedy przełkniemy alkohol.
Niska temperatura wpłynie na obniżenie zdolności sensorycznych kubków smakowych człowieka, co nie zawsze jest złym zjawiskiem. W profesjonalnej degustacji whisky nie powinno się jednak pijać z lodem.
A zatem, z czym pić whisky i podać je swoim gościom? Być może z kamieniami do whisky, które zachowują nieco niższą temperaturę alkoholu, lecz nie rozwadniają go.
Kamienie do whisky wykonane są ze specjalnego materiału — steatytu, który magazynuje i przechowuje temperaturę z otoczenia przez długi czas. Wystarczy więc włożyć kilka kamieni do whisky do lodówki, a następnie dodać do szklanki. Dodatkowo takie kamienie nie wchłaniają zapachów jak lód, dlatego można je trzymać długo w domowej zamrażarce. Likwidują problem nadmiernego rozcieńczania alkoholu wodą.
Wiemy już, z czym pić whisky i jak pić whisky, aby móc poznać jej wspaniały smak i aromat. Powinniśmy jeszcze wiedzieć, z jakich szklanek whisky będzie smakowała najlepiej.
Zasadniczo szklanki do whisky typu
old fashioned mają kanciastą budowę, ale nie są one jedynym naczyniem, w którym
można podawać i pić trunek rodem ze Szkocji. Bardzo estetycznie wyglądają
szklanki do whisky kuliste, zwężające się ku górze, które świetnie zamykają aromat
alkoholu we wnętrzu szklanki. Do degustacji zaś wykorzystuje się tulipanowe
kieliszki, o których była już mowa, albo koniakówki.
Typowe szklanki do whisky to tumblery, znane jako szklanki old fashioned. Najczęściej do
szklanek dodaje się sporą ilość lodu albo kamienie do whisky, aby nie
rozwadniać smaku alkoholu, a podawać go w optymalnej temperaturze.
Dla przyjemności picia whisky słodowej warto nabyć szkło
GlenCarain Glass, czyli kieliszki z niewielką czarką, w której zmieści się
niewielka porcja whisky do degustacji.
Smakosze „szkockiej” wiedzą, że trzeba tak pić whisky, aby powoli odkrywać jej kolejne oblicza, a tych jest wiele. Nawet ta sama butelka trunku w różnych odstępach czasu nalewana do kieliszków degustatorskich, może smakować nam zupełnie inaczej.
Z czym pić whisky? Dla przyjemności — z lodem, wodą lub coca-colą, ale jeśli chcemy rzeczywiście degustować dobrej jakości, kilkuletnią whisky — lepiej pić ją bez dodatków, powoli delektując się jej aromatem, albo dodać do niej kamienie do whisky, które nie spowodują jej rozwodnienia.