Kiszenie ogórków polega na zalaniu świeżych, zielonych ogórków gruntowych osolona wodą. Proces ten opiera się na fermentacji mlekowej, prowadzonej przez bakterie mlekowe. Nie tylko konserwują one żywość, ale także nadają jej specyficznego kwaskowatego smaku i dodatkowych walorów odżywczych. W wyniku kiszenia cukry proste znajdujące się w ogórkach są rozkładane na kwas mlekowy.
Obecność kwasu mlekowego w ogórkach kiszonych sprawia, że przede wszystkim mają one zbawienne działanie odpornościowe. Wzmacniają działanie układu odpornościowego, a dodatkowo bakterie probiotyczne regulują skład prawidłowej mikroflory bakteryjnej. Kiszonki zawierają witaminę C, która poprawia kondycję organizmu i zapobiega infekcjom. Podczas procesu kiszenia dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12). Poza tym ogórki zawierają witaminę E – źródło młodości oraz witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi. Ponadto w ogórkach kiszonych znajdziemy antyoksydanty, magnez, wapń, fosfor i potas.
Pamiętaj, że wszystkie podane właściwości dotyczą samodzielnie ukiszonych ogórków. Przemysłowe wyroby najczęściej wzbogacane są środkami konserwującymi lub dodatkowymi szczepami bakterii, przyspieszającymi fermentację. W związku z tym takie kiszonki mają mniej wartości odżywczych.
Ogórki bardzo często polecane są osobom na diecie odchudzającej. Kiszenie sprawia, że są lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Nie tylko wspomagają utratę wagi, ale także wzmacniają organizm. Dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn, usuwają nagromadzoną w ciele wodę, poprawiają trawienie i przyspieszają perystaltykę jelit. Kiszone ogórki zawierają również błonnik, który daje poczucie sytości i zapobiega zaparciom. A to co najważniejsze: ogórki w procesie fermentacji tracą kalorię. Przeciętny ogórek ma jedyne 12 kcal!